Till ca 10-12 personer
Ingredienser
10 l standardmjölk, 3 %
1,5 dl vetemjöl
2 msk ostlöpe
2 msk vatten
10 st ägg
5 st äggulor
3 dl socker
2,5 dl hackad mandel
1 krm riven bittermandel
1 l vispgrädde
2 msk vetemjöl
Blanda vetemjölet med ca 3 deciliter kall mjölk. Rör ihop ostlöpen och vattnet i en annan bunke. Värm resten av mjölken till 39 grader i en gryta och rör ner mjölken och mjölet. Häll också ner ostlöpeblandningen i grytan.
Låt stå och loppna i 30 minuter. Skär sedan klumpen i småbitar så att vasslen skiljer sig. Häll massan genom en fin sil eller silduk och låt vasslan rinna av väl. Lägg tillbaka massan i grytan igen.
Låt stå cirka 20 minuter och rör sedan lite försiktigt. Värm på grytan om massan känns för lös (så att det inte går att sila den i en silduk), men den får inte bli för het.
Dela 5 ägg från gulor och vita och lägg äggulorna i en bunke. Knäck sedan i 10 hela ägg.
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser till en smet, men använd inte all grädde på en gång utan börja med ca 6 deciliter.
Fördela ostmassan i smeten. Den färdiga smeten är lagom tjock när massan sticker upp på ytan. Ta eventuellt mer grädde om det behövs. Det blir cirka 4,5–5 liter att fördela i formar. Grädda i 25–30 minuter och sänk sedan värmen till 175 grader och grädda klart, cirka 1 timme.